Despre păsări şi oameni (şi pâinea plutitoare)

Care e diferenţa dintre un albatros şi un pescăruş? Mă întreb, stând pe o bancă pe malul lacului din parcul IOR.
E primul sfârşit de săptămână în care soarele a binevoit să zâmbească fără dinţi, şi odată cu primele raze calde au ieşit zecile de oameni în parc. O insulă de aer şi natură în mijlocul blocurilor de beton, parcul te face să uiţi unde eşti.

Poate doar cojile de seminţe de floarea soarelui care nu lipsesc din jurul niciunei bănci trădează contextul mai larg.
O amestecătură de păsări impart relativ paşnice suprafaţa lacului: raţe, pescăruşi, şi alte păsări raţoforme, dar negre şi cu ciocul alb.


Două tipe trec prin spatele băncii mele şi prind o frântură de conversaţie:

“…şi de atunci aşa mi-a zis…pescăruş”.

Mă întreb ce o fi făcut să merite numele…
Nu trece mult timp, nu dau prea multe pagini din cartea care-mi ţine companie, şi începe o serie de fenomene dubioase. În faţa băncii se opresc nişte bunici cu o nepoţică mică mică şi o încurajează să arunce dintr-o pungă resturile de pâine pe care le-au salvat cu conştiinciozitate, special pentru o astfel de ocazie. Mintea îmi zboară la o lungă prelegere despre efectele negative ale hrănirii păsărilor. Un prieten era pasionat de subiect, însă nu mai ţin minte exact etapele ciclului vicios şi dăunător mediului, aşa că privesc în continuare de după paginile cărţii, sperând că bunicii binevoitori nu vor arunca toată punga de bucăţele de pâine. Şi pentru ceva varietate, au aruncat şi cu un pufulete. Ca să fie şi antreuri?
Răsuflu uşurată când se hotărăsc să plece. Însă peste câteva minute apare o tipă la vreo 35 de ani, cu un pardesiu roşu, şi cu…o plasă plină vârf de felii de pâine. Şi începe, pătimaşă, să azvârle. (fără să le facă bucăţi, măcar). Şi hop, o felie, pac, încă una…apoi mai cu tupeu trei deodată!


Toate ar fi relativ bune şi poate chiar frumoase dacă păsările ar da vreun semn că ar fi interesate de aceste ofrande. Însă feliile de pâine plutesc pe lac, se înmoaie toate, şi raţele înoată printre ele, dezinteresate.

Să nu exagerăm, câte una se mai uită la o felie, o testează cu ciocul şi mai molfăie din ea…
Doamna cu pardesiu roşu a plecat doar când eu şi cu prietena cu care ieşisem în parc am izbucnit în râs când aruncase iarăşi o mână plină de felii de pâine, şi stratul de felii fleşcăite era deja prea amuzant. S-a simţit lezată de lipsa noastră de recunoştinţă şi s-a mutat în altă parte a parcului, unde să reverse restul de kilograme de pâine.
Continuăm lecturile în linişte şi cu cefele încălzite de soare. Peste tot mişună pici cu părinţii lor tineri, cu bunicii întineriţi de nepoţi, cu trotinete, păpuşi plimbate în căruţ, biciclete care tâşnesc printre trecători.
“Mac mac, raţelor. Veniţi aici!”
Are vreo 6 ani şi o voce de megafon. Consternat că nu îi răspunde nicio raţă, repetă chemarea:

“Raţelor. V-am zis mac mac!” (ce naiba nu-nţelegeţi?!).
Băiatul se întoarce apoi către părinţi, oferindu-le interpretarea la monologul proaspăt purtat: “Le-am arătat unde e pâinea.”
Şi în mod miraculos, chemarea la masă îşi face efectul, şi câteva raţe vin înspre nuferii de pâine şi ciugulesc (fericite?) din ei.


Înainte să părăsesc banca mă gândesc ce trist e…Iarna probabil că mor de foame raţele astea, parcul e pustiu, dacă nu pui la socoteală nişte alergători neînfricaţi. Iar acum, în primul sfârşit de săptămână în care e chiar primăvară, fiecare îşi revarsă bunăvoinţa asupra lor: biscuiţi, crochete vechi, pâine întărită, pufuleţi, firmituri, floricele de porumb.
Nu ştiu pentru cât timp pluteşte toată ofranda la suprafaţa lacului, şi dacă e mâncată mereu de păsările din zonă, sau dacă nu cumva, pe fundul lacului, e o plajă întunecată de pâine nedorită, firmituri amestecate cu noroi.

Advertisements

About Mara Ambrosie

"I contain multitudes" W. Whitman. *poză de www.cataling.blogspot.com
Gallery | This entry was posted in În dulcele grai, Bucureşti-effect. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s