The Great (fire)Wall of China

Eram atât de entuziasmată de ideea de a scrie pe blog din China. Să postez în timp real poze şi întâmplări, primele impresii şi tot ce îmi trecea prin minte.

Din păcate uitasem un singur detaliu mic: oricât de şocant de modernă este China în unele aspecte, oricâte clădiri până la cer şi după el are, este totuşi o ţară comunistă şi păstrează o anumită latură de cenzură…destul de puternică.

Văzusem acum un an doi un documentar despre cenzura din China şi se vorbea despre un studiu făcut în rândul studenţilor chinezi. Li se arătase fotografia faimoasă cu studentul protestând în faţa unui tanc, poză pe care noi o asociem imediat cu protestele sângeroase din 1989.

Niciunul dintre studenţi nu a ştiut despre ce era vorba.

Informaţia este un lux, şi noi uităm deseori ce înseamnă să ai acces la ea, sau să ai acces la dreptul de a-ţi expune punctul de vedere.

7 zile de China, 7 zile de internet wireless în diverse locuri, de lipsă de acces la wordpress, facebook, youtube, diverse bloguri şi siteuri considerate dăunătoare populaţiei Chinei.

Ca atunci când sufoci o persoană o perioadă de timp şi apoi îi dai voie să respire, îmi vine să îmi umflu plămânii de aer, şi apoi să dau din mine tot ce am vrut să povestesc, să recuperez timpul pierdut şi să încerc să îmi duc gândurile înapoi în timpul trecut. Cele scrise, ultimele trei articole, au apărut graţie unui foarte bun prieten (mulţumesc Deni!!!) căruia i-am trimis pe mail toate cele:D

Acum sunt în Japonia.  Două zile de Tokyo au trecut rapid, şi sute de poze au fost făcute. Ce greu e să ţi se ia o libertate cu care te-ai obişnuit… Să nu uităm că suntem o generaţie norocoasă:)

Advertisements

About Mara Ambrosie

"I contain multitudes" W. Whitman. *poză de www.cataling.blogspot.com
This entry was posted in În dulcele grai, China, călătoare, poveşti de Mară. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s